Gezins- en relatietherapie
Relaties: Een mens leeft niet alleen, je hebt elkaar nodig.
We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid. Van uit die gezamenlijkheid kunnen we de wereld beter aan, je voelt je veilig en geborgen, het is een basisbehoefte.
Elke relatie is uniek maar de basiswetten zijn dezelfde. Deze zitten in onze menselijke natuur, door de evolutie bij ons ingebouwd. We hebben allemaal behoefte aan basisveiligheid in onze relatie met onze partner.
Herken je dit?
Heb je een gezinsrelatie vraag zoals:
- Jullie zijn een samengesteld gezin, je bent gegaan voor de liefde en nu valt het je zwaar om je plek in het geheel te vinden. (Dit kan ook individueel);
- Jij of jullie hebben een kind en merkt dat de band met je kind moeilijk verloopt;
- Jullie gaan scheiden en je vraagt je af: “Hoe doen we dit het beste voor de kinderen?”;
- Hoe ga ik om mijn puber?
Of heb je een vraag over jullie relatie?
- Je wil het wel anders in je relatie maar weet niet meer hoe, je gaat jezelf afsluiten of je probeert juist de ander te overtuigen;
- Jij of jullie willen werken aan een betere relatie;
- Je wil je relatie nog een kans geven;
- Samen een affaire te boven komen.
Staat je relatievraag er niet bij, neem dan vrijblijvend contact met mij op.
Bovenstaande vragen komen veel voor, sommige mensen worden er moedeloos van en geven het emotioneel gezien op, ze trekken zich terug of gaan juist steeds weer het gevecht aan. Je gaat je steeds onveiliger voelen en het put je emotioneel en lichamelijk op den duur uit.
We hebben allemaal behoefte aan basisveiligheid in onze relatie met onze partner. Als gebeurtenissen deze relaties bedreigen gaan alle alarmbellen af en nemen we automatische snelle noodmaatregelen om de veiligheid te herstellen. Maar deze noodmaatregelingen kunnen voor de ander bedreigend overkomen en voor je het weet zit je samen vast in vicieuze cirkels die de boel alleen maar onveilig maken. Het lijkt of de ander de boosdoener is maar in feite zijn de gevoelens die er bij jou zijn en jouw reactie daarop de boosdoener. Je komt vast te zitten in destructieve communicatiepatronen vanuit het gevoel van niet meer geborgen zijn bij elkaar. Dit maakt dat het steeds moeilijker wordt om nog echt met elkaar in verbinding te zijn.
Je leert weer in elkaars hart te kijken. Dat is hard werken maar zeker de moeite waard.
Voorbeeld van een traject
Ik zie je: In zeven stappen naar een hechtere verbintenis.
Tijdens zeven bijeenkomsten van 1,5 uur onderzoeken jullie wat er nu precies gebeurt. Welke patronen er zijn. En van waaruit zijn deze patronen ontstaan. Hiervoor gaan we terug naar onze manier van hoe we gehecht zijn aan onze ouders. Dit vereist de diepte ingaan en dingen onder ogen zien en deze delen met de ander. Dingen die je liever niet wilt weten: angst schaamte, kwetsbaarheid. De gedachten van je partner horen, leren te zien en accepteren. We moeten (weer) leren emotioneel ontvankelijk te zijn, toegankelijk en betrokken. Zo’n verbinding ervaar je als veilig. Dit brengt ons ook fysiek rust. Tussen de bijenkomsten zijn er opdrachten die je thuis doet, dit heeft tijd nodig. Om deze redenen is de tijdsduur niet precies van tevoren vast te stellen.
Een betere relatie om meer veiligheid en verbinding te ervaren meer plezier en liefde.
Is er sprake van terugkerend geweld in jullie relatie dan adviseer ik je met een daarin gespecialiseerde relatietherapeut contact op te nemen. Bij enkel seksuele relatieproblematiek adviseer ik je om contact op te nemen met een seksuoloog.
Neem vrijblijvend contact op.