Wandelen

Ik ben een buitenmens. Als kind liep ik uren met onze hond door de bossen en velden en klom in bomen. De liefde voor de natuur is mij met de paplepel ingegeven. Op zondag waren er de wandelingen door de bossen naar de “Puddingberg” met mijn moeder en broers en zussen. Mijn vader lag dan op de bank die had genoeg gewandeld achter de ploeg met twee Belgische knollen. Als Puber zijnde genoot ik na een avond stappen ook van het in de donker terug fietsen, in een stille wereld met weinig prikkels. Later ben ik als twintiger in het buitenland gaan wandelen. Wandelen als vast onderdeel van al mijn vakanties. Wandelingen in de bergen, langs zee aan de hand van een route of zomaar ergens heen. 

Als volwassen ging ik bewust aan de wandel om tot rust te komen, om zaken te overdenken, om mijn hoofd stiller te zetten, om bewust te genieten en het gevoel van vrijheid en ruimte ter ervaren. In moeilijke periodes in mijn leven was het wandelen therapeutisch. Het was het enige wat hielp, naar buiten en bewegen. Mijn ogen gingen op den duur als vanzelf naar de schoonheid van de natuur en al lopend werd het minder zwart in mijn leven. Ik kon weer vertederd worden door een bloemetje en een bijtje, een klein veertje. Dat de natuur troost biedt heb ik toen ervaren. Wandelen maakte dat ik me weer helemaal verbonden voelde met mezelf en de hele wereld. Nu is wandelen geïntegreerd in mijn dagelijkse activiteiten. Het brengt me zoveel plezier, genot en rust. Even naar buiten een frisse neus halen, alles bewust loslaten, genieten. Al mijn zintuigen open: kijken, horen en ruiken. In het hier en nu zijn.

Enige jaren terug ben ik als pelgrim naar Santiago gelopen. Een keer vanuit de France Pyreneeën en een keer de Noord route vanuit Bilbao. Ervaringen die ik niet had willen missen. Je verbonden voelen met de natuur en alle mensen die ik op mijn pad tegenkwam en vooral de verbinding met mezelf weer thuiskomen bij mezelf, focus waar het in het leven voor mij over gaat. Al deze ervaringen heb ik meegenomen in de wandelingen die ik in de afgelopen tien jaar heb georganiseerd. Ik heb mezelf (eindelijk) een wandelcoachopleiding cadeau gedaan om al mijn ervaringen om te zetten in professionele wandelcoach begeleiding. 

Een waardevolle aanvulling voor mij op alle overige begeleiding -methodieken. Voor mij is hierdoor de cirkel rond. Mensen (weer) in verbinding brengen met hun eigen natuurlijke behoeftes, authentieke verlangens en het vertrouwen en motivatie om die stappen te zetten die leiden tot meer verbinding, plezier, geluk en vrijheid in hun leven.

Wandelingen Molenpad

Ontmoeten in de natuur waarin, plezier en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Bewust gebruik maken van je zintuigen. De natuur is als het ware onze co-coach tijdens de wandelingen, ze houdt ons een spiegel voor, helpt om antwoorden te vinden op mogelijke vragen en geeft vaak op een verrassend manier nieuwe inzichten. Wandelen maakt je ontspannen, zet je kalmeringssysteem aan en geeft ruimte om te genieten en goed na te denken. Om bovenstaande redenen combineer ik, indien gewenst, begeleidingstrajecten met wandelcoaching of komen we gezien jouw vraag tot een wandelcoach traject.

Wandelcoaching: Letterlijk en figuurlijk in beweging komen in de natuur, jouw natuurlijke talenten en krachten ontdekken die jou helpen om jouw problemen op te lossen, jou weer helemaal tot je recht laten komen. We gaan wandelen, reflecteren en doen oefeningen. Een oplossingsgerichte, compassievolle en effectieve manier van coachen.

Wandelsupervisie: Professionele ontwikkeling, werken aan persoonlijke opvattingen en gedrag in het kader van een bewuste ontwikkeling als beroepsbeoefenaar. Reflectief zelfonderzoek naar je wijze van waarnemen en handelen door jezelf vragen te stellen over eigen uitgangspunten, de verklaring van eigen reacties en het daaruit voortvloeiend gedrag. Reflectieverslagen zijn onderdeel van het traject. Ook voor je (her)registratie op het onderdeel reflectie voor SKJ.

Thema wandelingen: Voor bedrijven, (vrienden)groepen, “De familie wandeling”, “De relatie wandeling” en “De levensloopwandeling”. Denk hierbij aan thema’s zoals communicatie, verbondenheid, plezier en persoonlijke ontwikkeling staan hierin centraal. De wandeling wordt in lengte en inhoud op maat gemaakt.

De Seizoens wandelingen: Rond om het wisselen van de seizoenen organiseert Molenpad een groeps- wandeling van maximaal tien personen. Ontmoeten in de natuur waarin, plezier en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Het thema is aangepast aan het seizoen. Denk hierbij aan bloei, loslaten, verbinding en bewust gebruik maken van je zintuigen. 

Graag vooraf aanmelden, dat kan individueel of met meerdere personen. Tel. O6-28913917 of per WhatsApp. Of via info@hetmolenpad.nl

De wandelingen gaan altijd door ook bij regenweer. Alle Seizoenswandelingen starten vanuit het Molenpad en we sluiten af in het Molenpad onder het genot van koffie/thee en soep. De wandelingen duren +/- 2 uur en de gezamenlijke afsluiting een uur.

Kijk op de activiteiten kalender voor de wandelingen en workshops.

Het onderzoek "Effectmeeting wandelcoaching"

Agnes van den Berg (2016) toont aan dat wandelcoaching significant positieve effecten heeft op (werk)stress, welzijn en gezondheid. Psychische en lichamelijke stressklachten, problemen met concentratie en aandacht en problemen met sociaal functioneren verminderen door wandelcoaching. Bevlogenheid en plezier op het werk, hoop, zelfwaardering en tevredenheid met het leven nemen toe.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport Effectmeting wandelcoaching door Agnes van den Berg

Berg, A.E. van den (2016). Effectmeting wandelcoaching: onderzoeksrapport. Natuurvoormensen Omgevingspsychologisch onderzoek.

error: Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd.